Ihana syksy lehtikaalilla maustettuna!

Ollaan saatu nauttia ihanasta kesästä. Niin hienosta, että miltä tuntuu syksy tämän kaiken jälkeen. Ihan varmasti tosi hyvältä.

Me ollaan vietetty lomasta suurimman osa perheen kanssa kotosalla ja ei kyllä ole mitään niin ihanaa, kun aloittaa aamu rauhallisesti hyvin suunnitelulla aamupalalla ja sitten ystävän kanssa uimaan Littoisten järvelle. Vesi on ollut tähän päivään asti tosi lämminta ja virkistävää.  Kun nousee vedestä ylös ei tarvitse heti olla repimässä pyyhettä ympärille vaan voi vain huokaista ja nauttia elämästä. Tästä hetkestä. Tarkoituksena on jatkaa uintihommaa läpi talven avantouinnin kanssa.

Puhuin aikaisemmin hyvästä aamupalasta ja siitä tulikin mieleeni, että kirjoitan tänne blogiin kerran kuukaudessa yhdestä loistavasta ruoka-aineesta, jonka voit ujuttaa ruokavalioosi jos ko. tuote ei vielä ole tuttu.

Me naiset aloitamme aina uuden elämän yleensä maanantaina ja maanantaina klo 14.00 töissä iltapäiväkahvilla homma jo herpaantuu. Mistä tämä kaikki johtuu? Miksi emme voi arvostaa itsämme niin paljon, että laitttaisimme suuhumme pääsääntöiseti vain hyviä ravintoaineita.  Niinpä. Usein suurin syy on se, että syömme liiän vähän ja kenties salaattipainotteisesti. Salaattikin on hyvä vaihtoehto, jos siinä on riittävästi proteiinia ja hiilihydraattia + hyviä rasvoja (esim pähkinät ja siemenet)

Esittelen tässä blogissa kerran kuukaudessa yhden hyvän ja helpon ruoka-aineen, jonka ujuttaminen arkeen on loistava tapa saada pienin askelin piristystä ja voimaa pitkään pimeään talveen. Nyt kun on patterit aurinkoa täynnä niin nyt me jaksetaan sisäistää. 

 

Pidä huolta kehostasi, se on paikka jossa vietät koko elämäsi
IMG_2468.JPG

Lehtikaali

Lehtikaali on todellista superruokaa. Kähäräreunaisessa lehtikaalissa on

 • K-vitamiinia, joka tukee luuston kasvua
 • A-vitamiinia
 • C-vitamiinia
 • omega-3-rasvahappoja
 • kalsiumia enemmän kuin lehmänmaidossa
 • proteiinia 
 • rautaa

Lehtikaali kilpailee vahvana ykkösenä jopa naudanlihan kanssa.

Lehtikaalin sisältämien kuitujen sanotaan laskevan veren kolesteroliarvoja ja rasvapitoisuuksia, mikä puolestaan hyödyttää koko sydän- ja verisuonijärjestelmää.

Lehtikaalin ravintoaineiden runsaus pitää elimistön tulehdusprosessit aisoissa, vahvistaa koko immuunijärjestelmää ja ehkäisee tai lievittää myös vakavia sairauksia.

Lehtikaalin valmistustapoja haudutus, keittäminen, pakastaminen ja uunissa kypsentäminen.

 

Lehtikaalisipsit

Yhdestä suurehkosta lehtikaalista tulee pellillinen sipsejä, jotka mahtuvat valmiina 1,5 litran lasipurkkiin.

 1. Pese lehtikaali
 2. Kuivaa lehtikaali
 3. Laita uuni 130 asteeseen kiertoilmalle
 4. Poista lehtikaalista kova ruoto ja revi lehdet kulhoon sipisen kokoiseksi.
 5. Lorauta kulhoon noin 1/2 dl oliiviöljyä ja pyörittele lehtikaalinn palaset kulhossa niin, että ne ovat kauttaaltaan öljyssä
 6. Kaada lehtikaalit pellillle 
 7. Laita pelti uuniin ja paista 130 asteesa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen varovasti kääntele lehtiä ja laita vielä 10 minuutiksi pelti uuniin.
 8. Ota pelti uunista ja ripottele päälle harmaata merisuolaa
 9. Niin hyviä rapeita voimasipsejä!!

 

 

Pakasta lehtikaalia smoothiehen laitettavaksi

 1. Pese lehtikaali
 2. Revi kova ruoto pois
 3. Revi lehttikaalista sopivan kokoisia pieniä annoksia pakasterasiaan tai pussiin
 4. Lehtikaali murenee helposti jäätyneenä esim. smoothiehen, munakkaaseen tai ihan mihin ruokaan vain. Pienikin määrä on parempi kuin ei mitään.
 5. Keho kiittää:)
Mari Himanka